Tunnelmallinen Eräkahvila Tykky

Vieraskynässä ja ikuistamassa tällä kertaa jälleen Himmerkin ja Kirikeskuksen harjoittelijat Lotta Sumioinen ja Joonas Purola.

Perjantain ihana aurinkoinen talvipäivä houkutteli lähtemään Riisitunturin kansallispuistoon tekemään pienen päiväretken. Napakka pakkasaamu ei haitannut, kun kevätaurinko paistoi lämpimästi pilvettömällä taivaalla. 

Ihanalla pakkassäällä Riisitunturille oli mukava kiivetä. Matkan aikana pääsi ihailemaan mahtavia tykkylumipuita aina parkkipaikalta huipulle asti. Huipulta näki pitkälle pilvettömyyden vuoksi ja pääsi hyvin nauttimaan kevätsäästä.  Kävi kyllä tuuri, kun näin nätti sää osui kohdalle. Yleensä on saanut sumussa tai lonkeron harmaalla kelillä kulkea siten, että Riisitunturin päältä ei ole juuri mihinkään suuntaan nähnyt. Nyt tulikin vain haahuiltua reittiä visusti maisemia tuijottaen. 

Kauniista säästä huolimatta kovinkaan montaa muuta reissaajaa ei tullut vastaan kiipeämisemme aikana. Ihmisten vähyys oli kyllä vain hyvä juttu, koska silloin pääsee paremmin nauttimaan luonnosta, sen rauhasta ja maisemista.  Reitti oli hyvin tampattu jo valmiiksi, vaikka toissa yönä olikin lunta tullut reippaasti. Lumikenkiä ei siis reittiä seuratessa tarvitse, mutta halutessaan voi niin lumikenkäillä, talvipyöräillä kuin liukulumikenkäillä Riisitunturilla. Matkassamme ollut Aivi koirakin nautti elämänsä kyllyydestä reissusta ja lumen paljoudesta. Vähän vaihtelua harmaaseen arkeen näin pandemian aikana.

Reissun kohokohta nätistä säästä huolimatta oli kuitenkin Eräkahvila Tykyssä vierailu, joka sijaitsee Riisitunturin parkkipaikalla. Tykky on avattu syyskuussa 2020, juuri ennen parkkipaikan laajennustöiden alkua. Nyt on siis hyvin tilaa ja mahdollisuus parkkeerata auto ja mennä juomaan vaikka kupponen kahvia.

Eräkahvila Tykky on tunnelmallinen kotakahvila aivan Riisitunturin juurella.

Kahvilaan sisään astuessa havahtui ihaniin hirren ja leivonnaisten tuoksuihin. Tunnelmaa kodassa luo lämpöä hohkava tulipesä, joka sijaitsee aivan kodan keskellä. Tulen äärellä myös keittyvät maukkaat ja aidot nokipannukahvit asiakkaille. Kotaan on saatu luotua lämmin tunnelma ja harvassa kahvilassa taitaa yhtä kauniit maisemat avautua ikkunasta. Tykyn mainosteksti onkin “Tunnelmallisin taukopaikka” ja se pitää kyllä paikkaansa.

Tuli luo kahvilaan tunnelmaa ja pannuissa porisevat kahvit hyvän tuoksun.

Heti kotaan tullessamme meidät otti lämpimästi vastaan paikan omistaja Heli Ollilla. Kahvila sai alkunsa Helin pitkäaikaisesta haaveesta edellisen yritystoiminnan loputtua.  Kahvila on ollut pitkään toivottu juttu Riisitunturilla kävijöiden joukossa, joten pääsääntöisesti onkin tullut vain hyvää palautetta. Helin mielestä työn parhaimpia puolia on ikkunoista avautuvat upeat maisemat ja tyytyväiset asiakkaat.

Heli Ollila

Kahvila tarjoaa erilaisia herkkuja ja juotavia, joista munkit ja letut ovat ehdottomia ykkösiä asiakkaiden keskuudessa. Kahvin ja kahvileipien lisäksi Tykky tarjoaa myös keittolounasta. Eli ei hätää, jos suurempikin nälkä yllättää reissullasi tai eväät unohtuivatkin kotiin. Tämän lisäksi Tykky vuokraa Fatbike-pyöriä Riisitunturin kävijöille. Suosittelemme vuokraamaan pyörän ja tutustumista Riisitunturin uuteen talvipyörä-reitistöön. Työntekijöiltä voi tottakai aina myös kysyä neuvoa ja opastusta Riisitunturin reitteihin ja palveluihin, jos jokin asia askarruttaa.

Lettuja maistettuamme ei jäänyt epäselväksi niiden suosio. (Kuva: Lotta Sumioinen)

Tykyn työntekijät juttelevat mielellään asiakkaiden kanssa, jos vain hommiensa ohella kerkeävät.  Meilläkin vierähti tovi kahvia juodessa, kun jäimme suustamme kiinni niin työntekijöiden kuin muiden asiakkaidenkin kanssa.  Näin kun on kotimaan matkailu lisääntynyt, niin Tykyssäkin on asiakkaita riittänyt. Heli muisteleekin hyvillä mielin niitä kiireettömiä hetkiä, kun on ollut aikaa rupatella asiakkaiden kanssa pidempiäkin aikoja. Asiakkaiden kanssa jutteleminen tietenkin aina piristää, mutta voi myös opettaa jotain uutta. Heli ja työntekijät ovat saaneetkin esimerkiksi kuulla Riisitunturin historiasta enemmän asiakkaiden kautta.  Monella kävijällä on tarinoita Riisitunturista kerrottavana ja niitä on aina yhtä mukava kuunnella.

Maisemiin ei voi kyllästyä työpäivien aikana ja usein vapaa-ajalla Heli käykin Riisitunturilla esimerkiksi liukulumikenkäilemässä.

Tulevaisuudessa Tykyllä olisi tarkoitus lisätä vuokrattavan kalustonsa määrää. Heli ja työntekijät eivät aseta muuten erityisiä tavoitteita tulevaisuuteen vaan katsovat hetken kerrallaan, että mihin tämä maailma muovautuu.  Isoin tavoite onkin selviytyä vallitsevasta tilanteesta.  Kukapa ei haluaisi palata normaaliin elämään jo? Tosin onhan tämä tilanne tuonut Tykylle lähinnä positiivisia vaikutuksia kotimaan matkailun ollessa nyt suosiossa. 

Kysyttäessä Heliltä mikä on hänestä parasta Posiolla, niin vastaus tulee toisen työntekijän Irman kanssa kuin yhdestä suusta. Parasta täällä heidän mielestään on luonto, maisemat, avoimet ihmiset ja se, että kaikki perusasiat ovat täällä kunnossa ollakseen pienempi kunta. Tähän on kyllä itselläkin helppo yhtyä.

Voimme vain lämpimästi suositella Eräkahvila Tykyssä vierailua ja no tietenkin talvisella Riisitunturilla käymistä. Kannattaa tutustua Tykyn some-tileihin tai kotisivuihin, sieltä löytää ajantasaiset aukioloajat ja muun infon. 

Teksti: Lotta Sumioinen Kuvat: Joonas Purola (ellei toisin mainita)