Valkean Peuran Valtakunnassa

Eilen kävimme vierailulla Kaisu ja Seppo Hirvosen vuonna 2001 perustamassa Valkean Peuran Valtakunnassa. Yrityksen palvelut koostuvat monesta eri osasta, mutta kaikki lähti liikkeelle vuonna 1996 järjestetystä poromatkailuhankkeesta, johon Seppo tuolloin osallistui.

Porot ovat olleetkin vetovoimatekijä, jotka ovat luoneet ympärilleen niin ravintolaksi taipuvan kotarakennuksen kuin kesäkäyttöisen suuren juhlatilankin, savusaunan ja pitopalvelun.

Uskallan väittää, että suurin osa posiolaisista on elämänsä aikana jossakin vaiheessa syönyt Kaisun laittamaa herkullista ruokaa, sillä heidän pitopalvelunsa on hyvin suosittu ja sen lisäksi Kaisu käy vielä välillä töissä meillä Himmerkissä loihtimassa makoisia annoksia, jos oman yrityksen kiireiltä vain ehtii. Seppo keskittyy yrityksessä enemmän poroihin ja heillä on myös apunaan kolmesta viiteen työntekijää sesongista ja kiireestä riippuen. Kaikki yrityksen työntekijät ovat paikallisia ihmisiä, lähinnä poromiehiä.

Vasemmalla kotarakennus ja oikealla kesäkäyttöinen juhlatila. Valkean Peuran Valtakunnassa rakennukset ovat ihanasti puiden keskellä. Usein tapana on, että kaikki puut raivataan rakennusten ympärillä, mutta täällä ne istuvat osana luontoa, joka on viehättävää!
Kodan sisäänkäynti. Kuva: Joonas Purola
Kaisu on suosittu pitokokki ja tavoitimmekin hänet viikonlopun muistotilaisuuden valmistelujen keskeltä.

Kotarakennus on rakennettu vuonna 2001 ja savusauna muutamaa vuotta myöhemmin. Kodassa onkin vietetty ikimuistoisia syntymäpäiviä ja muita juhlia, isompi juhlatila on taas ollut isojenkin häiden viettopaikkana.

Tilaan tunnelmaa luovan luonnonkivitakan kivet on kannettu repussa Ukkosenvaarasta.
Kuva: Joonas Purola
Kuva: Joonas Purola
Kota on sisustettu tunnelmallisesti.
Työntekijöiden asut ovat teeman mukaiset. Kuva: Joonas Purola

Tällä hetkellä suurin osa yrityksen toiminnasta on pitopalvelun pyörittämistä, sillä korona on vienyt ulkomaalaiset matkaajat, joita yritykseen on saapunut aiempina vuosina runsaasti mm. Hollannista, Israelista, Filippiineiltä ja Ranskasta. Kyselyitä tulee silti kuitenkin koko ajan ja moni odottaa jo pääsyään Posiolle.

Savusauna on tehty vanhaan navettaan ja viljavarastoon.
Sitten kohti ihan lähellä sijaitsevaa poroaitaa! Uusia ääniä kuullessaan osaa alkoi jännittää.
Vetoporo Nipsu tuli kuitenkin rohkeasti portille vastaan. Toinen vetoporo Jätkä on myös kesy ja rohkea, mutta niillä ei kemiat kohtaa Nipsun kanssa ja yleensä ne elelevät kaukana toisistaan, jotta rauha säilyy. Muuten sarvet alkavat kolisemaan.
Nipsu haluaisi herkkuja. Kuva: Lotta Sumioinen
Tältä kaverilta oli vasta toinen sarvi tippunut. Kuva: Joonas Purola
Nipsu oli niin kesy, että se halusi oikein lähikuvamalliksi. Ja vähän olisi tehnyt mieli leikkisästi puskea kanssani – liekö punainen takkini väärän värinen! Missään nimessä vihainen tai vaarallinen tämä poika ei ollut.
Kaunis valkko.
Kun lähdimme aidasta tuli tämä karkulainen vielä poseeraamaan. Ja liikkui kuin ajatuksen voimalla juuri oikeaan kohtaan!

Ulkomaalaiset matkaajat ovat Valkean Peuran Valtakunnassa ihmetelleet puhdasta luontoa. Eniten hämmästystä herättää kalastusretkillä avannosta otettu vesi, jota heille tarjotaan juotavaksi. Sitä jaksetaan ihmetellä vielä kodalle palattuakin – oikeasti, tämä on näin kirkasta ja juomakelpoista, suoraan järvestä!

Valkean Peuran aito, kiireetön ja lämminhenkinen tunnelma viehättää varmasti myös kotimaista matkailijaa, joten kannattaa tutustua tarjontaan. Myös elämykselliset juhlatilaisuudet tai oikein kunnon savusaunakokemus porukalle on täällä varmasti taattu.

Valkean Peuran Valtakunnassa toteutetaan siis myös poroihin liittyvien safarielämysten lisäksi erilaisia kalastusretkiä ja hurjimpana elämyksenä pääsee kokeilemaan kuivakelluntaa – eli vieraat voivat mennä isoon avantoon kelluntapuvuissa.

Pian koittavilla hiihtolomaviikoilla on tarjolla poroajeluita jokaisena torstaina 25.2, 4.3. ja 11.3. Lyhemmät kolmensadan metrin lenkit ovat 40 euroa / aikuinen ja 20 euroa / lapset alle 12v. Kahden kilometrin mutkan pääsee aikuinen 60 eurolla ja lapset 30 eurolla. Ilmoittautuminen sulkeutuu edellisenä päivänä klo 18.

Tulevaisuudensuunnitelmissa Sepolla ja Kaisulla siintää Livo Arctic -iglukylän rakentaminen, jossa he ovat mukana. Tällä hetkellä suunnitelmat odottavat koronan väistymistä, jonka jälkeen luksus-iglujen rakentaminen päästään käynnistämään.

Teksti ja kuvat Janica Suominen, ellei toisin mainittu