Pakkaspäivä lehmien kanssa Aneen Farmilla

Posion Anetjärvellä sijaitsevalla Aneen tilalla on monenlaista toimintaa. Aneen loma on suosittu majoituspaikka, jonne löydetään myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Tällä kertaa keskitymme kuitenkin perheen toiseen elinkeinoon, eli nautakarjaan ja heidän tuottamaansa lähiruokaan Aneen Farmi -brändin alla. Palataan sitten Aneen lomaan vielä omana postauksenaan kesäaikaan, kun ollaan kunnolla sesongissa!

Simo ja Irma Anetjärven pitämällä tilalla pääpainona on maidontuotanto. Siihen lisäksi on viime vuosien aikana kuitenkin nostettu myös omat lihatuotteet, jotka lähtivätkin mukavasti myymään – ja sitten tietysti tuli korona. Kasvuun olisi potentiaalia ja toivottavasti pian siihen myös päästään taas kiinni.

Simo Anetjärven naudat ulkoilevat myös talvella ja ne kasvattavatkin itselleen lämpöisen turkin.

Aneen naudat eivät syö säilörehua ja käytännössä kaikki niiden nauttima ruoka on luomua. Luomusertifikaattia niille ei ole kuitenkaan haettu. Säilöntäaineettomuus maistuu lihassa, joten laadukkaan pihvin arvostajat tietävät jo tästä lihan olevan maukasta.

Ympärivuotinen ulkoilu on nautojen terveyden kannalta hyvin tärkeä ja hieno asia. Sanoinkin harjoittelijalleni Lotalle heti, kun näin ulkoilevat eläimet, että mikä ihana näky! Ja vaikka pihatoissa eläimet saavatkin olla vapaana, niin välttämättä kaikki niistä eivät näe päivänvaloa tai pysty aivan täysin lajityypilliseen elämään. Nämä isolla laitumella pakkaspäivästä nautiskelevat kaverit taas elävät sitä hyvää elämää, jonka syötävälle otukselle mielellään soisi.

Simon ja Irman eläimet ovat selvästi tottuneet hyvään hoitoon. Ne ovat luottavaisia ja sosiaalisia ja tulevat ihmettelemään kameraa hyvinkin läheltä.

Tällä hetkellä Aneen tilan lihatuotteiden koko valmistusketju tapahtuu Lapin puolella. Eläimet teurastetaan Kemissä pienessä Rönkän teurastamossa, josta liha kulkee Tervolan Louelle Meän Liha Oy:n jalostettavaksi. Lihatuotteita on vuosien saatossa saatukin kehitettyä jo pitkä lista. Esimerkiksi erilaiset grillimakkarat, nautanakit, nautachorizo, kylmäsavunauta, erilaiset pihvit, jauheliha ja käristelastut kuuluvat Aneen valikoimiin.

Joko herahti vesi kielelle?

Vaikka itse en lihaa syökään, niin olen jo vuosikausia puhunut kotimaisen naudan puolesta, mm. Oodi suomalaiselle lehmälle -projektini tiimoilta. Ne elävät yleensä hyvän, tai vähintään edes kohtuullisen elämän, verrattuna moneen muuhun tehotuotettuun lihaan – ja sitten on vielä näitä paikkoja, joissa ne saavat laiduntaa vapaana ympärivuotisesti, mikä on ihan parasta. Näin ollen minulla on ollut kovasti halu myös saada Himmerkin lähiruokalistalle vielä paikallinen, laadukas pihvi ja muutenkin ravintolamme sekä Erämaahotelli Kirikeskuksen ravintolan käyttöön laadukasta, paikallista lihaa . Nyt tärppäsi!

Aiemmin meillä on ollut testissä myös ranualaista highlanderin, eli tuttavallisemmin haikun lihaa Putkivaarasta, Keskitalon Ylämaankarja -tilalta, joka on myös laadukas tuote. Myös haikut elävät ympärivuotisesti vapaana laitumella – ja käytämme sitäkin jatkossa. Se tulee näkymään esimerkiksi juhlamenujemme raaka-aineena tulevaisuudessa. Sitäkin toimitetaan Posiolle tasaisin väliajoin, joten kannattaa seurata Posion kansalaisfoorumia Facebookissa, jos haluaa ostaa sitä testiin.

Nuorisolla oli oma paikkansa, missä ne totuttelivat vielä sähkölankaan ennen laitumelle siirtymistä.

Aneen Farmin herkkuja on saatavilla myös neljästä S-ryhmän kaupasta alueellamme. Posiolla lihaa jälleenmyy S-Market Ahola, Kuusamossa Prisma, Taivalkoskella S-Market Jokijussi ja Kemijärvellä S-Market Uitto.

Simo Anetjärvi on ryhtynyt jo pikkuhiljaa ajamaan sisään poikaansa Mikkoa vastaamaan yrityksen pyörittämisestä. He haluavat jossakin vaiheessa Irman kanssa ottaa jo rennommin, sillä viljelijän työ ja vilkkaan matkailuyrityksen pyörittäminen eivät jätä kalenteriin juurikaan vapaa-aikaa.
Maidontuottajille ohessa tehtävä lihanmyynti on hyvä lisä, jotta oma tuntipalkka ei putoaisi aivan miinukselle. Nimittäin kaikenlainen halpuutus on laskenut tuottajahinnat jo todella matalalle ja viljelijät ovat tiukoilla. Sinäkin voit auttaa – suosi paikallista!
Tässä näyssä silmä lepää.

Kokkimme pistivät testiin heti pihvilihaa – ja lopputulos näkyykin tässä. Seuraile Himmerkin somea, annos tulee myyntiin mahdollisimman pian! Sen jälkeen Posiollakin saa paikallista, testaajamme mukaan 10+ -arvosanan saavaa pihviannosta!

Janica Suominen, teksti ja kuvat