Keramiikkaa Posiolla jo 50-vuotta!

Tällä kertaa blogin vieraskynää käyttää Himmerkin markkinointiharjoittelija Lotta Sumioinen.

Monen – kuten myös minunkin – yksi suosikki käyntikohteista Posiolla on Pentik-mäki. Siellä voisi kierrellä ties kuinka kauan ihastelemassa kaikkea! Pentik-mäki on viihtyisä ja miellyttävä paikka, jossa on monenlaista nähtävää. Ei siis ihme, että se on ollut tärkeimpiä matkailuvaltteja Posiolla jo vuosikymmenien ajan. Paikassa on oma tunnelmansa, joka vetää vierailijoita luokseen ja hyvällä tuurilla vierailullaan voi nähdä itse Anu Pentikin.  Plussaa Pentik-mäessä on ehdottomasti se, että kaikkialle on vapaa pääsy! 

Anu ja Topi toivottavat vierailijat tervetulleeksi Vintage Shoppiin.

Omat suosikkini ovat sieltä löytyvät museot, joiden kiertelyyn kyllä uppoutuu pitkäksikin aikaa niin halutessaan, vaikka niissä olisi kuinka usein tahansa jo vieraillut. Myymälän kanssa saman katon alta löytyy Kahvikuppimuseo, Muistoja maalta-näyttely, Vanha keramiikka museo ja Pentikäisten kotimuseo.  Sen lisäksi jos kiinnostaa Pentikin vanhempi tuotanto, niin voit käydä ostoksilla Vintage-shopissa, siellä tulee itse ainakin ihailtua niitä vanhempia astioita joka kerta!  

Pentikäisten kotimuseo vie vierailijat siihen aikaan, kun Pentikin tarina oli aivan alkutekijöissään ja tuotanto oli heidän oman kodin alakerrassa. Museo antaa hyvän kuvan siitä, että miten vaatimattomista olosuhteista kaikki saikaan alkunsa. Kahvikuppimuseossa pääsee tutustumaan eri aikakausien ja eri maiden kahvikuppien historiaan.  Aikaa menee hujauksessa tuijotellessa mitä erikoisempia kahvikuppeja! Muistoja maalta-näyttelyssä on tuulahdus vanhan ajan maalaiselämää ja sieltä löytyykin kattava kokoelma vanhoja tavaroita maalta. Näyttely antaa hyvän kuvan siitä, että millaista se elämä on tosiaan ollut ennen vanhaan maalla. 

Tällä kertaa itsellä oli kiireinen aikataulu, joten valitettavasti en erityisen pitkään ehtinyt kierrellä. Omiksi vierailukohteiksi tällä kertaa valikoitu itse myymälä, kotimuseo, kahvikuppimuseo ja tietenkin Vintage-kauppa. Onneksi unohdin lompakon kotiin, niin ei tarttunut mitään mukaan, vaikka houkutus olikin suuri! Yleensä en pääse tyhjin käsin kotiin poistumaan. 

Museokierroksen jälkeen on hyvä hetki hengähtää ja se onnistuukin hyvin myymälän yläkerrassa sijaitsevassa kahvilassa. Siellä kelpaa juoda kuppi kahvia ja maistaa tarjolla olevia herkkuja. Kahvila on vasta remontoitu ja nykyään se onkin valoisa, raikas ja viihtyisä. Kahvilan yhteydessä myymälän yläkerrassa on myös II-laadun myymälä, josta varmasti tekee hyviä löytöjä. 

Pentik on ollut tärkeä osa matkailua Posiolla jo kauan, tänä vuonna vietetäänkin yrityksen juhlavuotta. 1.2 tuli 50 vuotta täyteen siitä, kun Pentikäiset päättivät ottaa riskin ja perustivat yhdessä yrityksen. Pentikin tarina on jopa satumainen, johon kannattaa kyllä tutustua. Juhlavuosi tulee näkymään eri tavoin pitkin vuotta, esimerkkinä Anu Pentik- galleriaan on tulossa juhlavuoden näyttely. Samalla vietetään Anun taiteilijajuhlavuotta, joka huipentuu Turun kaupungin taidemuseossa kesäkuussa pidettävään näyttelyyn, joka kantaa nimeä Alussa oli siemen. 

Kaamoskivi-kynttilänjalka oli ensimmäinen myyntiin laitettu tuote, niitä myytiin aluksi vain Posion Essolla.

Samasta pihapiiristä löytyy Anu Pentik-Galleria, jossa on kaksi kertaa vuodessa vaihtuva näyttely, jonka esimerkiksi viime kesänä järjesti Arctic Ceramic Centre. Siellä kannattaa vierailla, jos keramiikkataide ja suomalainen muotoilu edes vähänkin kiinnostaa.  Gallerian yhteydessä toimii myös Posion matkailuinfo, joten sieltä voi kysyä esimerkiksi vinkkejä mitä muuta Posiolla tehdä. Kesäaikaan pihapiirissä toimii myös kesäkauppa, josta löytyy kattavasti erilaisia tuotteita hyvään hintaan. 

Lisää Pentikkiä? Kesäaikaan Posion Timisjärvellä palvelee Pentik-kartano. Anu ja Topi Pentikäinen ovat luoneet 150-vuotta vanhalle porotilalle taiteen kodin. Se toimii niin vierasateljeena kuin näyttely- ja tapahtumapaikkana. Kartanolla toimii myös kahvila ja vierailua piristää pihapiiristä löytyvät eläimet kuten lampaat. 

Nyt sitten seuraavaa lomaa suunnittelemaan, johon kuuluu pysähdys Pentik-mäelle, tai miksipäs ei matkaamaan pelkästäänkin tämän takia. Kaiken siellä nähtävän ja koettavan ansiosta saat kyllä juuri oman näköisesi vierailun! 

Lotta Sumioinen

PS: Jos haluat olla mukana juhlavuoden juhlinnassa niin jaa oma Pentik tarinasi joko Pentikin nettisivuilla, kirjeellä tai Instagramissa #mypentikstory hashtagia käyttäen. Kannattaa seurata juhlavuoden menoa Pentikin nettisivuilta ja sen sosiaalisesta mediasta.