Saunahoidossa uudistumassa

Posion hyvinvointitarjontaa viime kesästä saakka on piristänyt Oulun suunnalta pistokeikkoja tekevän Luonnokas Oy:n Anu Rosenberg, joka on rakastunut Posioon jo aikapäivää sitten ja lomaillut maisemissamme jo vuosia. Nyt hän usein yhdistää lomailun ja työn Posiolla ja toteuttaa tällöin saunahoitoja Kirikeskuksen saunoilla. Anun voi myös tilata varta vasten saunottamaan esimerkiksi työporukkaa – ja saadaan toki siihen yhteyteen hotellin puolelta monenlaista muutakin aktiviteettia ja ruokatarjoilua niitä toivoville.

Tässä postauksessa kuvat ovat arkistojen kätköistä, koska hieman hankala kuvailla, kun olet joko saunassa tai turpessa. Kuvat kuitenkin minun käsialaani.

Luonnokkaan repertuaari on todella laaja ja hoitoja löytyy niin yksilöhoidoista aina isommillekin porukoille. Olen ollut itse mukana niin meidän henkilökunnalle järjestetyssä saunaillassa kuin pariskunnalle tehtävässä turvesaunassakin – ja nyt viime vapaapäivillä varasin itselleni ihan yksin turvehauteen. Kerran olin myös seuraamassa erään naisporukan pitkän hemmotteluviikonlopun sujumista meillä hotellilla ja siihen kuului osana Anun saunahoidot mm. yrttipaljun ja turvejalkahoitojen muodossa. Voin kertoa, että joka kerta on ollut todella tyytyväistä ja hyvin saunotettua porukkaa!

Turvehaudehoidossa ensiksi saavuttiin saunalle, rupateltiin kuulumiset ja sitten tietysti vaatteet pois – ja valmiiksi lämpimään saunaan. Anu tarjoaa heti alkuun myös suolavettä, sillä tehokas hoito laittaa todellakin nesteet ja kuona-aineet kehossa liikkeelle ja tästä syystä riittävä veden juonti on hyvin tärkeää.

Varmasti moni jo miettii, että siis siinäkö vaan riisutaan itsensä nakuksi Anun edessä. Kyllä! Mutta se on yllättävän luontevaa, sillä Anuhan tekee töitä alastomien ja vähäpukeisten ihmisten kanssa ja eipä sitä siinä sitten kohta enää edes ajattele. Viimeistään Anun hersyvä huumori kuittaa pois ahdistuksen omasta aataminasusta. Ja tietysti, jos alastomuus on kynnyskysymys, saa jokainen ehdottomasti pitää myös vaikka uimavaatteet päällään. Siitä ei hoidot jää kiinni koskaan.

Saunomisosuuden jälkeen huuhdellaan iho ja asetutaan hoidettavaksi, Anu sivelee paksun kerroksen turvetta ympäri vartaloa molemmin puolin ja sitten paketoi ihanien villavilttien väliin ja lämpöpeiton alle noin 40 minuutiksi. Sen ajan saa rentoutua omissa ajatuksissa ja tuntea, kun turve tekee töitään. Tämän jälkeen turve pestään pois ja istahdetaan nauttimaan Anun omaa saunateetä.

Hoidon saunaosuudessa löylynheitosta huolehtii yleensä Anu. Vedessä on monesti mukana hoitavia, hoitoon sopivia lisiä yrttien tai tuoksujen muodossa.

Turve on itselleni se hoitojen ykkönen ja olen jo vuosien ajan pistänyt kehosta sinne kerääntyneen moskan liikkeelle tällä mustalla kullalla. Ensimmäisen kerran turvehoitoon mennessäni tyypilliseen tapaan minäkin hekottelin, että just joo, ei huonokuntoisille ja niin edelleen. No, sen voima tuli kerralla selväksi, kun saunatoveri oksensi kesken hoidon ja itse olin viikon kuin minut olisi pieksetty – joka ikinen lihas oli kipeä ja yöt olivat yhtä vessassa ravaamista.

Eli varaudu tehoon. Minulla ainakin lähtee turpeella joka kerta myös ylimääräinen neste ja turvotus kehosta ja muutenkin tulee yltäpäältä ja vielä sisältäkin puhdasta. Unet ovat jonkin aikaa kuin pikkuvauvalla ja olo mainio – nyt kun ei ole enää kertaheitolla putsannut kymmenien vuosien kuormaa kerralla. Ihottumat jne. rauhoittuvat, samoin kasvojen alati vaivaavat näppylät menevät unille. Turve toimii varmasti jokaisella omalla tavallaan ja hoitovaste on myös yksilöllinen, mutta minulle se toimii loistavasti.

Miehellenikin se toimi niin tehokkaasti, että hän jouluna oikein pyysi, että jos ei sitten sitä turvetta… Hän haluaisi nukkua, eikä juosta vessassa.

Meillä on muuten kotona vasta remontoitu musta sauna. Ja sille on ihan pätevä syy, että sauna on synkkä kuin yö – siinä ei nääs turve näy, jos vähän rapatessa roiskuu. Hoidan esim. kasvoja kotonakin turpeella, mutta kunnon turvehoidon otan aina ammattilaiselta, jossain ihan muualla minäkin.

Tässä turvehauteessa köllii Anun toinen asiakas, itsehän makasin hoidon aikana tuolla kääreissä, niin siinä ei paljon kuvailla.
Onnellisia turpeentestaajia naisten hemmotteluviikonlopulta, yrttipaljuun suuntaamassa.

Anulla on todella pitkä kokemus ja hyvin laaja asiantuntemus, joten hänen hoitoihinsa voi mennä turvallisin mielin. Luonnokkaalla on myös oma luonnonmukainen kosmetiikkalinja ja mitä olen tuotteita testannut, niin olen tykännyt niistäkin.

Suosittelen tsekkaamaan Luonnokkaan nettisivut ja tutkimaan, että löytyisikö sieltä sopivia hoitoja. Sen jälkeen ei kun seuraamaan Kirikeskuksen ilmoittelua, että milloin on tarjolla vapaita saunahoitoaikoja – tai toki isommalle porukalle järjestetään ihan tilauksestakin.

Ja toki Anun löytää normaalisti myös Oulusta, Ainolanpuiston kupeesta, Voimalan saunalta, jos haluaa mennä hoitoon isolle kirkolle.

Lämpimät suosittelut, jälleen kerran!

Janica Suominen, teksti ja kuvat