Vastuullinen Posio!

Tässäpä on jotain, mistä me ollaan ylpeitä porukalla! Posio on ensimmäisenä suomalaisena matkailualueena saanut Visit Finlandin kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -merkin!

Yritysmerkkejähän on myönnetty jo kesäkuussa, kuten esimerkiksi meillä Lomakeskus Himmerkissä ja Erämaahotelli Kirikeskuksessa sellainen on ollutkin jo käytössä. Posion saama merkki on nyt ensimmäinen kokonaisen matkailualueen merkki!

Merkin saaminen tarkoittaa, että yli puolet posiolaisista kansainvälisiä matkailijoita palvelevista yrityksistä on saanut tuon merkin. Näitä ovat meidän lisäksemme Oiva Tour, Ylitalon poromatkailu, Kota-Husky, Posioutdoors Oy, Naali Lodge, Adventure Apes, Ravintola Tapio ja Kulttuurikeskus Pentik-mäki.

Luonnon ja paikalliskulttuurin kunnioitus on aina ollut posiolaisten matkailuyritysten perustuksissa, joten oli luontevaa jatkaa tätä tietä vielä pidemmälle.

Matkailu on kestävää, kun siinä otetaan täysimittaisesti huomioon sen nykyiset ja tulevat taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristölliset vaikutukset, sekä huomioidaan matkailijoiden, matkailualan, ympäristön ja vastaanottavien yhteisöjen tarpeet.

Posion sitoutumisesta kestävän matkailun edistämiseen kertoo myös se, että Posio valittiin mukaan maailmanlaajuiselle sadan parhaan kestävyyteen tähtäävän matkailukohteen listalle. Ei mikään pikkujuttu sekään!

Käytännön työtä on tehty myös Green Key -ohjelman avulla. Se on matkailualan johtava ympäristömerkki, joka on käytössä jo 65 maassa. Hakijat auditoidaan ja sillä varmistetaan, että toiminta noudattaa kriteeristöä.

Green Keytä varten tarkastellaan mm. veden kulutusta, jätteiden vähentämistä ja kierrätystä, lähi-, kasvis- ja luomutuotteiden tarjoamista, ympäristömerkittyjen pesuaineiden käyttöä ja asiakkaiden ekologisen liikkumisen ja luontomatkailun mahdollistamista.

Tässä Himmerkin ja Kirikeskuksen omistajat Helvi ja Reijo ovat poimimassa marjoja keittiömme käyttöön. Lähiruoka on meillä siis joskus TODELLA lähiruokaa.

Jos nyt jotain parannettavaa pitäisi Posiolla keksiä, niin näin kasvissyöjänä laittaisin ISON vetoomuksen paikallisille yrittäjille kasvisruuan kehittämiseksi. Hyvä kasvisruoka maistuu myös sekasyöjille ja on usein edullista, eettistä ja ekologista valmistaa. Minun ikäisistäni ihmisistä jo noin kymmenen prosenttia noudattaa jonkinlaista kasvisruokavaliota ja yhä useammat valitsevat pitää lihattomia päiviä. Mikäli porukassa on yksikin kasvissyöjä, usein koko porukka menee sinne, missä hän saa jotain syödäkseen – luonnollisesti.

Posion tilanne on tämän osalta valitettavan huono. Kukaan ei jaksa syödä pizzaa joka päivä, olipa se kuinka hyvää tahansa. Tähän mennessä olen saanut ainoat varteenotettavat kasvisruuat Tapiosta ja Himmerkistä. Ja koska ollaan miehen kanssa aika kovia syömään ulkona, on monesti ajeltu Kuusamoon syömään, kun ei vaan jaksa.

Herkullista ja sekasyöjillekin maistuvaa paikallista kasvisruokaa saa esimerkiksi sienistä!

Mikäli paikallinen ajattelee, että eihän kasvisruualle ole kysyntää, johtunee se usein siitä, ettei niitä kysyjiä tule, jos nettisivuilta jo näkee, ettei kasvisruokaan ole panostettu. Vastakin olin Himmerkissä lounaalla ja minun lisäkseni samaan hetkeen sattui jo toinenkin kasvissyöjä eri porukasta. Siinä olisi helposti toistakymmentä ihmistä syönyt jossain ihan muualla, mikäli vaihtoehtoa ei olisi ollut tarjolla.

Kasvisruokaan panostaminen on niin moniulotteinen juttu, että siinä pystyisi moni vielä nostamaan oman yrityksensä toimia seuraavalle tasolle.

Mutta hienoa työtä Posio! Ja tässäkään hommassa ei olla koskaan valmiita, joten kehitystyö jatkuu edelleen, meillä ainakin!