Ingan Tupa – kohtauspaikka kaikille

Tässä artikkelissa on kynään tarttunut Eija, joka on vasta kolmisen kuukautta sitten muuttanut Kuusamoon Nurmijärveltä. Eli siis niin sanottu etelän varis, joka tällä hetkellä opiskelee matkailun perustutkintoa Inarissa Saamelaisalueen Koulutuskeskuksessa. Päädyin harjoittelemaan Himmerkiin ja Kirikeskukseen Janican apulaiseksi ja nyt toimin siis vierailevana kynänä tässä hänen blogissaan.

Mutta pikemmittä puheitta blogin varsinaiseen aiheeseen eli Ingan Tupaan, keskellä Posion kylää, voisi jopa sanoa, että parhailla paikoilla sijaitsevaan kahvilaan. Inga Poropudas ja miehensä Raimo ovat toimineet yrittäjinä Posiolla jo vuodesta 2013, eli paljon vakituisia asukkaita ja mökkiläisiä on tullut vuosien varrella tutuksi, ainakin kasvotutuiksi, jos ei muuten. Raimo on syntynyt Posiolla, eli sen myötä aviopari on tutustunut paikkakuntaan.

Ingan Tupa ulkoa.

Kuten varmasti monilla muillakin elämän tilanteet heittelevät ja joskus täytyy tehdä isojakin päätöksiä, jotta onnellisuus ja ilo säilyvät myös arjessa. Kysyessäni Posion parhaita puolia, Inga mainitsee, että hän ja Raimo nauttivat Posion rauhallisuudesta, monipuolisesta luonnosta ja varsinkin Kitkan kauniista vesistöstä. Näiden myötä myös vakituinen asuminen Posiolla alkoi houkuttamaan ja sai kipinän yrittäjyyteen paikkakunnalla. ”Kotimme Kitkan rannalla on nyt akkujen lataamis- ja rauhoittumispaikka kiireisen työpäivän jälkeen”, kertoo Inga. 

Raimo ja Inga ottavat asiakkaat vastaan lämpimästi. Ingan Tupa onkin suosittu kohtaamispaikka Posiolla.
Ingan Tupaa sisältä. (Kuva: Eija Nurmi)

Aamu kahvilassa aloitetaan leipomalla mm herkullisia munkkeja, marjapiirakkaa ja kampanisutaikinasta jalostettuja luumuhillolla höystettyjä joulutorttuja. Olen saanut herkutella näillä kaikilla ja täytyy sanoa, että oikein hyviä olivat! Pakko mainita, että emme ole mieheni kanssa oikein koskaan päässeet kampanisujen ystäviksi, mutta luumuhillo maustaa ne erinomaisiksi leivonnaisiksi, kannattaa ehdottomasti maistaa!

Näin kävi, kun piti ottaa kuva leivonnaisista…
…Piti hakea vielä uudet toisella kertaa kuvattaviksi, kun ensimmäiset eivät ehtineet kuvaan asti…
Ingan mainiota marjapiirakkaa. (Kuva: Eija Nurmi)

Tässäpä kaikille pikku vinkki: jos haluaa päästä itse helpommalla, niin Ingalta voi vaikka tilata isomman määrän esimerkiksi munkkeja kotiin. Soitto vaan ja tilausta vetämään. Omalla kauppareissulla ei sitten tarvitse kuin poiketa noutamaan herkut. Munkkeja voi myös pakastaa, kertoo vaan Ingalle toiveensa, niin munkkeja ei sokeroida valmiiksi. Itse tehdyt suussa sulavat munkit ovat kahvilan ehdoton hittituote. Toki kahvilasta saa myös suolaisen nälkään täytettyjä voileipiä ja vaikka räiskäleitä jälkiruoaksi. Aamu-, päivä- tai iltapäiväkahvin lomassa voi selailla paikallisen lehden ja vaihtaa päivän kuulumiset Ingan, Raimon ja muiden asiakkaiden kanssa. Tässä kahvilassa on aito, ystävällinen tunnelma!

Jos ollaan ihan tarkkoja niin Inga ja Raimohan eivät emännöi ja isännöi pelkästään kahvilaa vaan heiltä saa monipuolisesti kaikkea mahdollista kotiin vietävää. 

Ingan Tuvan valikoimaa. (Kuva: Eija Nurmi)

Liikkeestä saa ostaa paikallisten asukkaiden valmistamia käsitöitä esimerkiksi sukkia, poron nahasta tehtyjä lämpimiä rukkasia ja nahkatöppösiä. Samoin hyllyiltä löytyy kynttilöitä, kirjoja, kodin sisutusesineitä, kortteja ja saippuoita, vain muutamia tässä mainitakseni.

Ja täytyy toki heti hehkuttaa, että tällainen ihanuus löysi tiensä meidän kotiimme, todella viehättävä kahvipaketeista valmistettu käsilaukku.  

Kahvilan yhteydessä toimii myös huonekalumyymälä Kaluste Poropudas, josta tilaamalla saa sisustettua varmasti koko kodin. Suosittelen poikkeamaan, kaikkea kaunista ja käytännöllistä jokaiseen kotiin on paljon myynnissä!

Ja jos virallisille kuville on tarvetta niin Raimo nappaa kuvan ja lähettää sen suoraan poliisin järjestelmään, myös paperisen kuvan saa toki mukaansa tarvittaessa. Liikkeessä saa myös kaiverrukset palkintoihin, kyltin postilaatikkoon tai vaikkapa valokopion tarvittaessa. Kannattaa poiketa ja kysäistä jos tällaisille palveluille on tarvetta!

Ja vaikka korona-aika vähentää ihmisten liikkumista, niin toivoisin kaikkien yrittäjien puolesta, että ihmiset suosisivat paikallisia yrityksiä. Eli vaikka ei kahvilla halua käydä istumassa niin kotiin voi hakea herkkuja jälkkäriksi tai kahvipöytään nautittavaksi ja siten auttaa omalta osaltaan yrityksiä pysymään jaloillaan. Ja näin joulun alla varmasti löytää hyllystä kaikkea mukavaa myös pukin konttiin laitettavaksi ja samalla tukee myös paikallisia käsityöläisiä! Ehkä kaikkia lahjoja ei kannata tilata webistä…

Eija Nurmi