Maisemakuvauskurssin satoa

Viime viikonloppuna oli ensimmäinen Petri Puurusen Arktisen maisemakuvauksen kurssi. Hiljaisesta ajankohdasta johtuen majoitus ja teoriaosuudet pidettiin alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen Lomakeskus Himmerkissä, mutta muuten kaikki ennakkoon suunniteltu pystyttiin järjestämään normaalisti.

Olin itse myös mukana kahdessa roolissa. Ensinnäkin vähän talon puolesta, kun ekaa kertaa tehtiin tämä kokonaisuus, mutta myös siksi, että voisin kehittää omaa maisemakuvausosaamistani. Olen aina ollut ihmisten kuvaaja ja maisemat ovat aina tuottaneet minulle vaikeuksia!

Paikalle oli saapunut niin aloittavia harrastajia kuin pitkän linjan ammattilaisiakin ympäri Suomen. Joukko oli siis hyvin moninainen, mutta sisältö oli silti hands on -opetuksineen ja aikatauluineen sellainen, että jokainen sai tasostaan huolimatta itselleen sopivaa opetusta.

Perjantaina käytiin aluksi läpi maisemakuvaamisen teoriaa, syötiin herkullinen illallinen pohjalle ja lähdettiin yökuvauksen maailmaan. Kelit eivät varsinaisesti meitä hemmotelleet – lunta tuiskutti välillä melkein vaakasuoraan, eli päästiin todellakin arktisiin tunnelmiin. Onneksi Petrin pitkällä kokemuksella haasteetkin selätettiin ja ensimmäiseksi kuvauspaikaksi valikoitui Kirintövaara, jonne oli helppo ja lyhyt matka. Etelän kuvaajat olivat lähteneet matkaan jo aamuviideltä, joten haluttiin ensimmäiselle illalle jotain riittävän helppoa. Pitkällä valotuksella lumituiskutkin saatiin pois kuvista. Kokeilimme myös erilaisten lisävalonlähteiden käyttöä yökuvauksessa.

Perjantain kuvausretkellä. Kuva: Johanna Vaurio-Teräväinen @johannavauphotography
Kuva: Johanna Vaurio-Teräväinen @johannavauphotography
Tummia tunnelmia Kirintövaaran laavulla. (Kuva: Janica @janicakarasti)
Täysikuun taikaa. (Kuva: Janica @janicakarasti)

Lauantaina aamu aloitettiin runsaalla aamiaisella, minkä jälkeen lähdettiin purkamaan illan kuvasatoa ja Petri kertoi meille lisää teoriaa maisemakuvauksesta. Sitä oli helpompi omaksua illan kuvaustehtävän jälkeen ja myös kysymyksiä oli kertynyt paremmin kokemuksen myötä. Lounaan jälkeen alustettiin päivän kuvauksia ja tehtiin kuvaussuunnittelua koskien päivän lokaatiota Riisitunturia.

Päivä valkeni lonkeronharmaana. Mutta onneksi Petrillä oli lääkkeitä myös tähän, ja lopulta välillä Riisilläkin keli vähän selkeni. Kaikki saivat onnistuneita otoksia myös tunturista. Nimittäin aina saa kuvia! Silloin on vain hyvä olla repussa tietoa erilaisista mahdollisuuksista, jotta myös haasteellisemmista tilanteista saa irti parhaan mahdollisen. Näihin saimmekin hyvin vinkkejä viikonlopun aikana – ja jos olisi vallinnut pelkät ideaalikelit, niin tuskinpa olisimme oppineet hanskaamaan näitä tukkoisempia sävyjä!

Kuvaajia tunturissa. (Kuva: Janica @janicakarasti)
Kuvaajia kynttiläkuusimetsässä. (Kuva: Janica @janicakarasti)
Riisin rauhaa ilmasta käsin. (Kuva: Janica @janicakarasti)
The Monster. Loch Nessillä omansa, Riisillä omansa. (Kuva: Janica @janicakarasti)
Hiljaiset. (Kuva: Janica @janicakarasti)
Lähempää. (Kuva: Janica @janicakarasti)
Petri Puurunen Riisitunturilla. Kuva: Johanna Vaurio-Teräväinen ”@johannavauphotography
Kokeilua lisävalon kanssa. Kuva: Johanna Vaurio-Teräväinen @johannavauphotography
Kuva: Johanna Vaurio-Teräväinen @johannavauphotography

Riisin reissun jälkeen oli taas vuoro runsaan illallisen, jonka jälkeen heitettiin kamerat naulaan ja vapaalle. Lähdimme Kirikeskuksen upealle rantasaunalle luonnonkivitakan ääreen puhumaan kuvauksesta ja välillä ihan kuvauksen vierestäkin. Hyvässä seurassa aika riensi! Ilta oli oikein onnistunut ja saunan ja paljun jälkeen oli elvytetty tunturiviimassa palelleet sormetkin kuvauksen jäljiltä yöunia varten.

Kyllä, meno oli aika arktista tunturituulten tuiverruksessa!

Sunnuntaina kurssi jatkui vielä aamupäivän ajan aina lounaaseen saakka. Aamupalan jälkeen oli mukava istahtaa katsomaan Petrin vinkkejä edellispäivän kuvien käsittelyyn. Kävimme läpi myös jokaisen parhaita otoksia ja varsin hienoa satoa ihmisten muistikorteille oli tallentunut!

Saimme viikonlopun aikana myös paljon opastusta erilaisiin maisemakuvaajan työkaluihin, joista esimerkiksi erilaisista suotimista sain itsekin aivan uutta tietoa. Taisipa jokaiselle löytyä aivan uusia tarvikkeita ostoslistalle viikonlopun aikana… Ja vähän vähemmän kuvanneillekin löytyä aivan uusi kipinä kuvaukseen!

Henkilökohtaisesti sain uutta näkemystä maisemakuvan sommitteluun, joka on ollut itselläni se suurin kompastuskivi. Samoin myös lisää ymmärrystä maisemakuvan suunnitteluun – ne parhaat otokset eivät yleensä tule vahingossa.

Kati Länsikylä kuvaamassa. Kuva: Johanna Lehtinen @johannajuliaportraits

Forssalainen ammattivalokuvaaja Kati Länsikylä kommentoi instagram-tilillään (@katilansikyla) kurssia seuraavasti:

”Kokemuksena aivan mahtava. Tähtitaivas ja revontulet ei näkyneet mutta yökuvaukset rinteessä ja Riisitunturi tykkylumipuineen oli kyllä kokemus sinänsä. Jos vaan rahkeet riittää, niin suosittelen kaikille.”

Kati Länsikylä, ammattivalokuvaaja
Harmaalla ja tukkoisellakin säällä voi luonnosta saada upeita tulkintoja, kun tietää mitä etsii. Kuva: Johanna Lehtinen @johannajuliaportraits
Kouluttaja Petri Puurunen Riisitunturilla. Kuva: @johannajuliaportraits

”Kiitos vielä superhauskasta kurssista! Jäi tosi hyvä mieli ja porukka ja puitteet olivat ihan super! Keli nyt ei suosinut, mutta saatiinhan me kuitenkin taidekuvia!”

Johanna Vaurio-Teräväinen @johannavauphotography

Meillä on Petrin kanssa tavoitteena tehdä laajempi kurssikalenteri loppuvuodelle erilaisin teemoin ja sisällöin, joten kannattaa seurata nettisivuja: www.kirikeskus.fi/maisemakuvauskurssi mikäli kuvauskurssit kiinnostavat!

Seuraavat työpajat:

20.-21. 2. Yhden yön yli kestävä kokonaisuus, hinta 295 € sis. majoitus ja ruokailut

5.-7.3. Samanlainen kolmen päivän kokonaisuus kuin tässä, hinta 395 €, sis majoitus ja ruokailut

10.3. Maisemakuvauksen tehotyöpaja 8h, 195 €, sisältää ruokailun

12.-14.3. Maisemakuvauskurssi kolme päivää, hinta 395 € sis. majoitus ja ruokailut

Tulevaisuudessa oma henkilökohtainen tavoitteeni on, että Posiosta ja Erämaahotelli Kirikeskuksesta tulisi valokuvaajien ja valokuvausharrastajien keskuudessa sellainen paikka, jonne osataan hakeutua laadukkaisiin työpajoihin, työskentelemään maisema- ja luontokuvauksen parissa ja verkostoitumaan toisiin samanmielisiin näissä upeissa puitteissa mitä meillä täällä on.

Petrikin kokeneena luonto- ja maisemakuvaajana luonnehti, että Posion etuja ovat hyvin monipuoliset ja vaihtelevat maastot ja erittäin vähäinen valosaaste verrattuna vaikkapa Kuusamoon.

Eli Posiolla on paljon potentiaalia valokuvauksen suhteen – ehkä jopa enemmän, kuin on osattu ajatella! Tervetuloa valokuvaamaan ja haltioitumaan näistä meidän helmistä – ja etsimään niitä, joita muut eivät vielä ole löytäneet. Niitäkin on!

Janica Suominen